Lehetőségem volt részt venni a NATO 70. jubileumi eseményén, ami egy 2 napos konferencia és szimulációs játék keretében került megrendezésre. Péntek reggel 9-kor kezdődött az első napunk, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem disztermében, ezt rögtön Dr. Orbán Balázs nyitóelőadása indította. Ezután több nívós előadással készülhettünk fel a másnapi megmérettetésre, és tanulhattunk a NATO működéséről. Dr. Gyarmati István nagykövettől Európa biztonságáról hallhattunk, Würtz Csillától, volt NAC titkárától pedig a NATO döntéshozatali mechanizmusát ismerhettük meg közelebbről. Végül Kós András nagykövettől az Európai Unió és a NATO együttműködési lehetőségeiről beszélgettünk.

Minden előadás végén lehetőségünk volt feltenni kérdéseinket az előadóknak. Ezután egy könnyű ebéd alatt frissülhettünk fel. A két nap folyamán a teljes étkezésünket biztosították, ami mindannyiunknak jól esett az előadások és a tárgyalások között. Ezt követően még közelebbről körbejártuk a NATO legaktuálisabb kérdéseit. Elsőként Dr. Csiki Varga Tamástól hallhattunk a NATO finanszírozásáról, majd prof. Dr. Szenes Zoltántól a válságkezelési műveletek végrehajtásáról. Prof. Dr. Kovács László dandártábornok pedig a ma kiemelten aktuális kibervédelmi kérdéseket járta körbe. Végül rátértünk a játéktechnikai kérdésekre, ismertették a másnapi szimuláció menetét. Balogh Pétertől, Magyarország NATO katonai képviselőjének a helyettesétől mindent megtudhattunk. Megkaptuk a másnapi bizottsági üléseink témáit, és a felkészülési anyagokat.

A képviselt országokat már a program előtt egy nappal kihirdették, így fel is vettük a kapcsolatot a csapattársaimmal, hogy ráhangolódjunk a közös munkára. Ezután közösen felkerestük a szállásunkat, hiszen sokan vidékről utaztak fel az eseményre. Ez a Corvin-negyednél található Goodmo Houses Hostel volt, ahol több szobában kaptunk helyet. Egy kis pihenő után talán a program legkülönlegesebb része következett, a gálavacsora. Visszamentünk az NKE dísztermébe, ahol már lelkesen folytattunk le informális tárgyalásokat a többi ország csapatával. A vacsorát élő zene előzte meg. Pár pohár bor kíséretében elfogyasztottuk a vacsorát, ahol több fogásból is válogathattunk. A háromfogás után lehetőségünk volt társalogni az előadókkal illetve a szervezőkkel is. A mi csapatunk még éjfélkor is a teremben szervezkedett a többi országgal, így elég későn értünk csak vissza a szállásunkra. Emiatt nem maradt sok időnk teljeskörűen felkészülni, ami olykor meglátszott a kapkodó tárgyalásoknál is.

Másnap egy igazán páratlan élményben volt részünk, hiszen a Váci utcában található Városházán került megrendezésre a szimuláció. A megnyitó után egyből elkezdődtek a bizottsági ülések, melyeknek célja volt hogy konszenzus szülessen a tárgyalt témákban az országok között. Ezeket az egyezményeket aztán a nap végén megrendezett NAC ülés elé vitték, ahol lehetőségünk volt még további hozzászólásokat intézni a témához. Itt szerepet kapott a NATO főtitkár, az EU képviselő, és egy katonai képviselő is, hogy az esemény még realisztikusabb legyen. A NATO-ban használt csendeljárást is szimuláltuk. A vita, bár nagyon hasznos és realisztikus volt, véget szinte sohasem ért volna. Egy idő után a főtitkár berekesztette az ülést, és lezárult a játék.

A szervezők és előadók csoportos és egyéni teljesítmény alapján is kiemeltek 3-3 helyezettet, akik különdíjban részesültek. Minden résztevőnek átnyújtottak továbbá egy, a rendezvényen való részvételt igazoló oklevelet, és egy, a témához kapcsolódó könyvet. A nap végére bár nagyon fáradtak voltunk, rengeteg élménnyel és elégedettséggel tértünk haza, illetve rengeteg új barátsággal, ismeretséggel. Összességében nagyon különleges szakmai élmény volt részt venni a programon, és örülök hogy a részese lehettem, és hogy ilyen élményekkel gazdagodhattam.

Ezúton is köszönöm a lehetőséget!

Patkós Petra

PR tag