Augusztusban találkoztunk azzal az ötlettel, hogy társszervezőként szálljunk be egy konferencia és szimulációs verseny lebonyolításába a NATO fennállásának 70. évfordulójának alkalmából. Az esemény részleteinek körvonalazódásával egyértelművé vált, hogy itt egy nagyobb kaliberű és más jellegű rendezvényről van szó, mint a szokásos, rutin egyetemi programok.

Miután mi végeztünk a szervezési munkálatok ránk eső részével, felajánlást kaptunk, hogy részt vehetünk a rendezvényen, mint versenyzők. Éltünk az ajánlattal, így október 11-én a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Főépületében már mint vendég regisztrálhattunk a konferenciára. Az eseményt megelőzően felkerestük csapattársainkat, akikkel a hétvégén együtt dolgoztunk, és akikkel a szimuláción együtt képviseltük a ránk bízott ország – esetünkben Olaszország – érdekeit, de személyesen először csak itt találkozhattunk velük.

A konferencia kezdetén a rendező szervezetek vezetői és Orbán Balázs miniszterhelyettes mondtak nyitóbeszédet. Ezt követően szakmai előadások és a másnapi verseny módszertani felkészítője következett. Az impozáns környezet tőlünk is a legelegánsabb formánkat követelte meg mind napközben, mind pedig az esti gálavacsorán. A vacsorán a versenyzőkön és a szervezőkön kívül számos partnerünk és tisztségviselők is tiszteletüket tették, a rendezők színvonalas műsorral, zongoradarabbal készültek.

A szimulációban a csapatok az adott NATO-tagországok képviseletében voltak jelen, annak érdekeit, álláspontját kellett a valóságnak megfelelően kialakítani és érvényesíteni a NATO-ban formális tárgyalásokon és informális megbeszéléseken keresztül három témában: kibervédelem, Koszovó és Líbia. A csapatok között már a gálavacsorán megindultak a kooperálások, tárgyalások, majd ez éjszaka a szálláson is folytatódott, átfogó kutatómunkával kiegészülve.

Másnap egy szintén megnyerő helyszínen, az Újvárosháza plenáris üléstermében találtuk magunkat. A verseny menetében először a három témában rendezett Bizottsági ülések zajlottak párhuzamosan, ezalatt a csapatok az üléseken formális felszólalásokkal, azokon kívül informális megbeszélésekkel juttathatták előrébb képviselt országukat. Külön érdekessé tette a tárgyalásokat, hogy a rendezők létrehoztak egy blogot a verseny idejére, ahol a sajtó szerepét betöltő szervezők a leadott közleményeinket, kihallgatott beszélgetéseinket, vagy épp a váratlan híreket az összes versenyző számára nyilvánosan lehozták. A verseny célja a konszenzus elérése volt a témákban egyenként, majd együttesen a záró tanácsülésen is.

A biztonságpolitikai kérdésekben tárgyalni kifejezetten nagy kihívásnak bizonyult, mivel csapatunkat javarészt pénzügyi, gazdasági alapszakos hallgatók alkották, szemben a nemzetközi tanulmányok, biztonságpolitika és politológia szakos mester- és Phd-hallgató csapatokkal. Végül átfogó kutatómunkánknak és következetes tárgyalási stratégiánknak hála a harmadik helyen hoztuk be Olaszországot a zsűri pontozása alapján.

A verseny kellemes, támogató és barátságos hangulatban telt, ennek köszönhetően a későbbiekben fontos kapcsolatokat alakíthattunk ki és széleskörű tapasztalatokat szerezhettünk, mindemellett egy elképesztő élményben lehetett részünk.

Markolt Dániel

PR koordinátor