A House of European Affairs and Diplomacy (HEAD) a Budapesti Corvinus Egyetem egyetlen Európai Uniós diplomáciával foglalkozó diákszervezete. Célunk, hogy a tagok olyan szakmai tudást szerezzenek, amivel képesek a munkaerőpiacon sikeresen érvényesülni.

Niveau 1 – A régiók Európája, Niveau 2 – A nemzetállamok Európája, Niveau 3 – Az intézményesített Európa, Niveau 4 – A globális Európa.

2018. őszén a Talent Program keretében 5 kurzus indult. Ezek a kurzusok az Európai Unió különböző régióit tanulmányozták, köztük Észak – Európa, Nyugat – Európa, Dél – Európa, a V4-ek, illetve a V4+, ami Romániát, Bulgáriát, Horvátországot és a balti államokat jelenti. A kurzusok során a kurzusvezetők és a hallgatók autonómiát élveztek, hogy miről is szerettek volna – szeretnének tanulni, bizonyos megadott irányelvek mellett. A szemináriumok mellett minden kurzus egy filmest keretében megtekint egy ikonikus filmet az adott régióból, valamint a gEUrmest eseményre a régiójuk egyik jellegzetes ételét kell elkészíteniük. A hallgatók a félévben háromszor 90 percben sajátíthatták el a régiós ismereteket. Minden kurzus harmadik óráján egy európai szakértő fog előadást tartani a hallgatóknak.

Észak – Európa esetében az első órán a skandináv térség három országának, Svédország, Finnország és Dánia történelmével és az európai integrációhoz való csatlakozásával és az abban elfoglalt helyével ismerkedhettek meg. A második órán a skandináv kultúráról és annak hatásairól, illetve a skandináv térség Európa Unió kohéziós politikájához fűződő viszonyáról volt szó.

Nyugat – Európa kurzuson az első órán áttekintették a hallgatók a nyugat-európai országok történelmét politikai, gazdasági és társadalmi szempontból is (pl.: gyarmatosítás, válságok). A második órán a nyugat-európai térség jelenlegi gazdaságpolitikájával, politikai helyzetével és a Brexittel foglalkoztak.

Dél – Európa szeminárium esetében a hallgatók olyan kérdésekkel ismerkedhettek meg, hogy Málta mitől „nationless”, miért szakadt ketté Ciprus, miért volt sikeresebb Portugália az európai integrációban, mint Görögország, illetve, hogy áll a görög gazdaság az elmúlt években.

 

A V4-ek esetében a hallgatók elsajátították az ismereteket a kelet-európai országok rendszerváltozásairól és a politikai rendszerekről. A második alkalommal a V4-ek az Európai Unió kohéziós politikájában és az aktuális politikai helyzetben betöltött szerepéről volt szó.

A V4+ kurzus első órája során a hallgatók megismerkedtek a balkáni EU tagállamok, majd a második órán a balti államok történelmével, gazdaságpolitikájukkal, kultúrájukkal és az aktuális politikai kérdésekkel.

 

Molnár Ákos
Foreign Office tag