2017.10. 26-án, az áprilisi országgyűlési választások előtt öt hónappal diákszervezetünk a magyar választási rendszerről rendezett teltházas nyilvános vitát.

A disputa résztvevői Gulyás Márton, a Közös Ország Mozgalom ismert aktivistája, valamint dr. Orbán Balázs, a Századvég Alapítvány kutatási igazgatója voltak. Gulyás Márton végig a magyar választási rendszer igazságosságát támadta, érvei között elhangzott, hogy a hatályos választási törvény kizárólag a jelenlegi kormánypártok hatalmi érdekeit szolgálja, valamint számos külföldi példát hozott az általa arányosabbnak vélt választási rendszerekről. Ezzel szemben dr. Orbán Balázs amellett érvelt, hogy a hatályos választási törvény Magyarország és a magyar emberek érdekeit szolgálja, tehát igazságos. Dr. Orbán Balázs kiemelte, hogy a hatályos választási törvény a mindenkori hatalom kormányzóképességét igyekszik biztosítani, a stabil és cselekvőképes kormányzat pedig a nemzet érdeke.
A nyilvános vita utolsó háromnegyed órájában a hallgatóság kérdéseket intézhetett a vitázó felekhez, a rendezvény végéhez közeledve az egyébként is parázs légkör egyre és egyre forróbbá változott. A vitát olyannyira kiemelt figyelem kísérte, hogy forgatás céljából még az Euronews stábja is megjelent, az egyetem azonban a rendezvény sajtónyilvánosságához sajnos nem járult hozzá, így az érdeklődők diákszervezetünk Facebook-oldalán követhették az élő közvetítést.
Simon Bálint

Stratégiáért felelős társelnök