2019. március 27-én a House of European Affairs és Diplomacy (HEAD) diákszervezet Talent Programjának részeként a V4-es régióval foglalkozó csapatunk ellátogatott a Lengyel Nagykövetségre.

Míg előző félévben megismerkedhettünk a V4 országainak politikai berendezkedésével és gazdaságával, ebben a félévben a többi európai régióval együtt készülünk egy olyan szakpolitikai vitára, ahol Lengyelországot fogjuk képviselni. Éppen ezért a felkészüléshez hatalmas segítséget jelentett, hogy a lengyel 2020/30-as energiapolitikával kapcsolatos álláspontról közvetlenül a lengyel nagykövetségen, Małgorzata Radwan-Vass megbízott intézményvezetőtől, a Politikai-Közgazdasági Osztály vezetőjétől és Marcin Bobiński, II.o.titkártól kaphattunk átfogó képet nemcsak Lengyelország, hanem a V4 szemszögéből is.

A Lengyel Nagykövetségen tett látogatásunk amellett, hogy hatalmas élmény volt, és rengeteg hasznos és releváns tudással gazdagodtunk, számos különlegességet tartogatott. A látogatás rendkívül szívélyes volt, mindenki segítőkészen és lelkesen válaszolt a felmerülő kérdésekre. Nagy meglepetésünkre a lengyel diplomaták kiválóan beszéltek magyarul, ami amellett, hogy megkönnyítette ebben a nehéz témában a kommunikációt, nagyon jól esett nekünk.

Szeretnénk ezúton is megköszönni a sok segítséget, a szívélyes vendéglátást és az ajándékokat! Reméljük, hogy az előzetes kutatásoknak és az itt szerzett tudásnak köszönhetően megfelelően fogjuk képviselni a lengyel érdekeket a vita során.

Köszönettel,

a V4 régió: Budavári Richárd, Szaniszló Rebeka, Szőke Virág, Bálint Sára